JB goes Barcelona!

"Omvärldsspaning" är en av grundbultarna i vårt program. Begreppet omvärldsspaning handlar om ett samspel mellan kurserna: specialidrott/hälsokurser och APU (Praktik).  Vårt mål med omvärldsspaningen är att eleven ska få en känsla för, en insikt i fotbollens magiska värld ur flera synvinklar. Vi gör detta dagligen genom olika former av frågeställningar, träningsinnehåll, möten, föreläsningar och övning. För att nå en djupare insikt krävs helt enkelt att man är på plats.

Där det händer - När det händer!

Den 4:feb styrde vi så kosan mot Barcelona. Ur nattsudden från Arlanda så satt vi några timmar senate på flygbussen in till centrala Barcelona. Staden och den spanska sydkusten välkomnade oss med ett fantastiskt väder, + 20 och inte ett moln. Hotellinchekning avklarades snabbt och efter en stabil lunch på stan var nästa anhalt ett besök på magiska Nou Camp, hemmaarena till världens kanske främsta fotbollsslag FC Barcelona. Tunnelbanan förde oss snabbt och smidigt till arenan som inte bara är en arena utan inrymmer också ett FC Barclona museum samt en officiell souvenirshop. Eleverna fascinerades av Nou Camps mäktiga innandöme, Leo Messis guldsko, pokaler från den magiska 2009/2010 säsongen då FC Barcelona vann allt som klubblag kan ställa upp i (Ligan, Ligacupen, Champions Leauge, Super Cup, Världsmästerskap för klubblag) samt utförlig historik från en av världens största klubbar.

På kvällen så hade vi summering av dagen, info om morgondagens upplägg samt en genomgång av resans uppgifter (Matchanalyser samt personlig utvecklingsuppgift) som hade sin början dag två.

Efter frukost så började lördagen med ett fys/bollpass som bestod av löpning från hotellet (ca. 4 km) till stranden där vi lirade strandfotboll i över en timma, snacka om att svetten rann! Vädret var återigen strålande och trots årstiden så blev det ett avsvalkande dopp efter strandfotbollen varpå vissa joggade tillbaka medan en del tog tunnelbanan. Lunchbuffé vid stadens puls Placa Catalunya gav riklig energipåfyllning för en eftermiddag fylld av fotboll. Vi tog oss ut till Juan Gamper, FC Barcelonas träningsanläggning där klubben U 17- U18 spelade match mot Sayista. FCB vann med hela 7-0 trots att det stod 0-0 i paus. Reflektionerna från eleverna var bland annat att man såg tydligt hur FCB U eftersträvade samma spelmodell som a-laget med spelskickliga spelare på alla positioner, hög press och stor rörlighet in bland motståndarnas lagdelar. Det som förvånade oss var dock kvaliteten på motståndet (riktigt dåliga) och trots vinst med 7-0 så kändes FCB:s U17-18 inte särskilt mycket skickligare än ungdomarna vi har på programmet. En härlig upptäckt för många av eleverna!

Efter en härlig middag intogs Camp Nou, där huvudmatchen FC Barcelona - Athletico Madrid skulle utspelas. Likt en välregisserad teaterföreställning vann FCB med 3-0 efter tre mål av den store "lille" Leo Messi. En uppvisning i rörelse, passningsspel, presspel och ett obarmhärtigt grepp matchen igenom. Vi och de andra 86 000 på läktarna var nog mäkta överens om att ett FCB på spelhumör representerar framtidens fotboll i dagens ljus. En god stund ägnades ut muntlig analys kring matchen vilket var ett gott forum för den kommande redovisningen väl hemma i Örebro.

Söndagen innebar sista dagen och här väntade en utmaning, Amazing race Barcelona. Eleverna fick 9 olika uppdrag som de skulle lösa i grupp om tre runt om i Barcelona ofta anknutet till sevärdheter och interaktion med främmande personer. Vilken succé, grabbarna antog utmaningen stortartat och det blev spurt in på mållinjen bokstavligt talat. Tävlingsinstinkten ligger i blodet hos dessa grabbar! Sista delen av söndagen disponerade grabbarna fritt innan vår dagliga kvällssamling där resan summerades.

JB Elitfotbolls omvärldsspaning har gett insikt i vad som krävs, var fotbollens framtida utveckling finns och vi fick upp ögonen för flera parameterar tekniskt, taktiskt och fysiskt, att hela tiden ta ett steg till och hur man mycket väl kan jämföra sig med talanger i samma ålder även om de spelar i FCBs dress.


RSS 2.0