ÄVENTYR I COSTA BALLENA!

   

Hejsan alla hemma i Örebro och kylan!
Här kommer lite uppdatering från Spanien och Costa Ballena, killarna kör på förfullt och har tränat både fotboll, strandpass och spelat en match som även blev en vinst med 1-0 genom Viktor Claesson! Så första veckan är avklarad och har börjat bra för killarna och oss alla. Nu är vi igång med andra veckan och har dubbelpass på schemat idag med fotboll på förmiddagen och strandpass på eftermiddagen i det hyfsat bra vädret, vi har sol och lite moln men rätt bra är det. Igår hade vi vår lediga dag och några av killarna + Jag, Gurra, Zacke och Tonning & Thern åkte in till Jerges och såg på fotboll där, mycket bra match och Jerges vann med 4-0! Efter matchen gick vi och käka och sen tog vi bussen tillbaka till hotellet där resten av gänget väntade, dem hade pluggat, sovit och tagit det lugnt under dagen.

Under veckan så kommer vi ha träning och en till match väntar oss på onsdag igen så vi taggar för fullt inför den nu! Igår kom två killar från tidningen Offside hit och ska skriva ett reportage om Therns talangutveckling och om oss här nere så det ska bli kul att ha dem här i några dagar och vi kommer även få besök av Hellsingsborgs tränare som ska kolla på killarna!

// Ida, Alvida

Tema: Fotbollens fysiska grundförutsättningar

Innan lovet tog vid så avslutades det första temat i åk 1. Detta kombinerade kurserna Specialidrott A och Medicinsk Grundkurs.

I temat har vi bland annat jobbat med:



Anatomi & Fysiologi - dvs. hur kroppen är uppbygd samt hur den fungerar.
Skador & Sjukdomar - hur vi kan förebygga dessa och hur vi hanterar om skador el. sjukdomar uppstår.
Fysiska grundkvaliteterna -  styrka, snabbhet, uthållighet, koordination och rörlighet

Här ser du några av de praktiska inslagen:



Snabbhet med Rebecca Högberg, Hammarby Friidrott.



Vi har arbetat praktiskt med skivstång samt FMS systemet. Här visar några funktionell uppvärmning: Komplexfemman!


Lysande!


Omvärldsspaning åk 1 - Skandinavienresa (Köpenhamn & Malmö)

Omvärldsspaning” är en av grundbultarna i vårt program. Begreppet omvärldsspaning handlar om ett samspel mellan kurserna: specialidrott/hälsokurser och APU (Praktik).

Vårt mål med omvärldsspaningen är att eleven ska få en känsla för, en insikt i fotbollens magiska värld ur flera synvinklar. Vi gör detta dagligen genom olika former av frågeställningar, träningsinnehåll, möten, föreläsningar och övning. För att nå en djupare insikt krävs helt enkelt att man är på plats. Där det händer – När det händer!

SKANDINAVIENRESAN

Vi startade vår resa från Örebro tidig söndag morgon och ankom likt ett minilämmeltåg i våra minibussar till FC Nordsjellands arena Farum Park utanför Köpenhamn framåt eftermiddagen. Här installerade vi oss på anläggningens hotell och fick sedan en genomgång av FC Nordsjellands A+ (ungefär detsamma som U21) tränare Fleming Pedersen inför matchen FC Nordsjelland-Bröndby i danska Superligan.




Därefter var det dags att bänka sig för matchen



En av elevernas reflektioner

"En av de få danska fotbollsmatcher som jag sett och jag blev verkligen imponerad. Det var hög fart och intensitet under hela matchen och båda lagen försökte spela fotboll i varje situation. Det var väldigt sällan man fick se en långboll. Ibland gjorde spelarna det lite för svårt för sig. De ville ofta göra det lilla extra och dra en gubbe till innan de släppte bollen eller försöka hitta de svåra och snygga passningarna men när allt flöt på var det vackert att kolla på. Det var mycket mindre skott än vad det är i Svensk fotboll, de danska lagen ville spela sig igenom tills det bara var att lägga in bollen i öppet mål. Man fick lite Premier league känsla av arenan. Den var självklart mycket mindre, men man satt nära planen och man kände sig inne i matchen. Det var inte så mycket folk men det blev ändå en härlig stämning eftersom hela arenan var sammansatt, alltså det var inga hål i hörna som på vissa andra arenor. Jag tycker att dansk fotboll är attraktivare att se på än svensk eftersom man hela tiden försöker spela fotboll."

Efter en god middag på italiensk restaurang samt en natts sömn och en härlig frukost besökte vi FCNs dagen efter match träning:



FC Nordsjellands träning - glädjefylld!




Dag 2 innebar förutom FCNs träning också ett par timmar i Köpenhamns myller! Ett uppskattat inslag innan vi styrde över bron mot Malmö igen!

Det var dags för match två - Malmö FF-Kalmar FF och det var en sagolik inramning på den mycket fina Swedbank Stadion! Kolla själv får ni se :)




En av eleverna skrev såhär i sin reflektion om matcherna och jämför vad han bevittnat:

Att kolla på fotboll i ett annat land är större skillnad än vad man tror. I den matchen vi såg i Danmark mellan Nordsjälland och Bröndby rullade de mycket boll och hade mycket tålamod. De var lugna med bollen och använde målvakten väldigt mycket och när målvakten fick en passning hemåt sköt han inte bara upp bollen. Han fortsatte att rulla. De var väldigt bra defensivt. De var inte så mycket avslut och lägen. Men alla var skickliga med bollen och slog inte så många lång bollen eller chans passningar. När vi kollade på Malmö matchen fick vi se en helt annan match. De rullade inte så mycket, de försökte få inte bollen på en central spelare sedan ut på kanten sen kom ett inlägg. Om de rullade hem till målvakten blev han stressad och slog en lång direkt. De svenska var mycket mer stressade. Igår kollade jag på Barcelona och i deras vanliga spel ska de rulla boll hela tiden som dansk fotboll och rulla högre upp i planen och motståndarna ska få jaga boll och bli trötta.


Dag 3 fick vi se Malmö FFs dagen efter match träning, Dejan in action!

Ta en tur i MFFs inre guidade av trion från Örebro, Jille, Jimmy och Dejan. MFFs gym.

Guillermo molins och Jasmin Sudic tampas i FIFA

Pratstund på Arenan med Jille, Dejan och Jimmy.

En av eleverna beskriver:

Efter träningen fick vi en rundtur i Malmös arena och omklädningsrum av dem förra JB eleverna Jiloan Hamad, Jimmy Durmaz och Dejan Garaca som alla tre spelar i Malmös a-lag.

Vi fick prata och ställa frågor till dem och även det var väldigt intressant och lärorikt att höra vad allsvenska spelare har att säga och olika råd och tips för hur man ska lyckas.

Resan Malmö/Köpenhamn var en väldigt rolig och lärosam resa där jag tycker att jag har lärt mig mycket framför allt genom att kolla och lyssna på träningarna och även vad spelarna hade att säga.

Hela gänget samlat!


RSS 2.0