JB Elitfotboll goes Barcelona once more!

Just nu har J2Performance kommit hem från träningsläger i Barcelona med JB Elitfotboll. På schemat stod träningar och matchanalyser av både Barcelonas J-lag och A-lag. Ett läger på 5 dagar med stora möjligheter för förkovring i fotbollens underbara värld.

Torsdagens träning bestod av ett lättare fyspass med rörlighet, jogging och lite explosivitet, för att får bort resan från kroppen.

På fredagen hade vi två träningar med målet att förbättra spelarnas anfallsspel. Pass 1 hade syftet att träna passningsspel och träna på att bli bättre på att utnyttja grundförutsättningarna i anfallsspel; speldjup, spelbredd, spelbarhet och spelavstånd, med ett större fokus på de två senare. Detta skedda i form av diverse spelövningar av possessionkaraktär. Även målvakterna spelade som utespelare detta pass.

Uppvärmning fotbollspass 1: Glute activation
Uppvärmning fotbollspass 1: Rugbycirkel

Pass två på fredagen hade syftet att bli bättre på att bli rättvänd och när detta sedan skett, komma till avslut. Detta skedda med bl a med en spelövning och en omställningsövning 3 vs 2. Träning avslutades med en lagtävling där spelarna på 5 min skulle hinna med så många godkända inlägg i luften och mål på volley/nick. Mycket skratt och tävlingsinstinkt fanns i luften.

Spelövning: Bli rättvänd! Omställningsövning 3 v 2

På lördagen inleddes träningsdagen med ett bollpass där spelarna fick ett positionsanpassat träningspass där bollar startades nere hos målvakt och avslutades med inlägg/skott på andra målvakten. Under tiden, på andra sidan planen, filmades samtliga spelare, med Ipad, när de sköt 3 skott med höger respektive 3 med vänster i en skottövning. Under lägret gick Jimmy sedan genom filmerna i slowmotion med spelarna. Syftet med detta var att de skulle bli mer medvetna om sina rörelser och skotteknik, i hopp om några procents förbättring. Spelarna tränar mycket skott på egen hand och då tror vi att det kan vara till hjälp att få se sig själv och samtidigt få feedback på vad som är bra och vad som kan bli bättre. Träningen avslutades med 2 vs 2 på 30*20m med stora mål och målvakter i målen. Matcherna spelades i 45 s, därefter vila 4-5 gånger så länge. Ny boll rullades alltid ut till de offensiva spelarna som alla fanns i ett lag. Detta är med andra ord en övning i syfte att träna upp de offensiva spelarna att komma till avslut och de defensiva spelarna att hindra avslut, allt under former som belastar det anaeroba lactacida systemet mycket hårt.

På eftermiddagen körde vi ett fyspass på stranden där kroppskontroll och lagsamarbete var de två viktigaste ingredienserna. Mycket roligt och utmanande.

Söndagen var avsatt för att åka in till Barcelona city, uppleva staden samt se två matcher på yttersta världselit. Den första matchen var en juvenil – A (junior) match och spelades mellan Barcelona och Real Zartagoza. För våra ungdomar är detta ett ypperligt tillfälle att studera några av världens bästa spelare, i sin egen ålder och att få se vad som krävs för att ta sig dit. Den andra matchen spelades på Camp Nou mellan Barcelona och Valenca. Barca vann i helt överlägsen stil och det var mycket intressant att få chansen att studera några av världens absolut bästa fotbollsspelare. Rörelsemönster, funktionell teknik, taktik...för att inte tala om Barcas förmåga till att förändra rytmen i matchen; från långsamt till snabbt och tvärt om - underbart.

Måndagen var den sista dagen på lägret och efter att ha sett två så bra matcher fick nu som tur var fick grabbarna möjligheten att ”spela av sig” och likna sina förebilders spelstil. Passet bestod av drivningsteknik, trezonskvadrat, possessionspel med dynamiska väggar samt 5vs5 spel ”Herre på täppan”. Meningen var att övningarna skulle likna karaktären på de två matcherna vi studerat. Även detta pass blev mycket bra och spelarna kombinerade en grymt hög intensitet med läckert tekniska nummer.

Dagen avslutades med att spelarna i seminarieform, i grupper om fyra, analyserade de två matcher och de 4 lag vi sett. Johan och Jimmy var då samtalsledare. Kvalitén på analyserna höll såklart olika nivå, men överlag var eleverna mycket duktiga.

När intensiteten och frekvensen på träningspassen är hög spelarna måste man vara extra noggranna med återhämtningen. Därför fick spelarna för första gången prova på kallbad i poolen. Något som elitidrottare över hela världen använder för förbättrad återhämtning. Det är ca 10 grader i poolen och spelarna skulle stå i vattnet på höftdjup i minst 10 minuter. Kallt och smärtsamt? Absolut. Bra metod för återhämtning? Definitivt! Återhämtning i kallbad
'

Utöver kallbad beordrades mycket mat och vila mellan passen. Spelarna skötte sin återhämtning på att bra sätt och samtliga sex träningspass kunde hålla en mycket hög nivå. Elever och lärare kunde lämna Barcelona med en ryggsäck fylld av nya upplevelser och lärdomar.

Tack till alla ambitiösa spelare!



Gästinlägg från...

Kim Granlund Knutshed, tidigare elev här på JB elitfotboll med studentexamen från i fjol.

Hej där!

Blev glad när jag häromveckan fick en förfrågan av J.S att skriva ett gästinlägg här på bloggen, jag satte mig ner och började reflektera över min tid på JB.
Jag kan konstatera att jag idag bär med mig mängder av goda minnen och jag ska inte sticka under stol med att jag då och då saknar både skolan, lärarna och klasskompisarna.
Vissa personer kanske tycker att det låter konstigt, andra gör det inte. Hur som helst är jag nog inte ensam om att dela uppfattningen om att vi nästan var som en familj på JB. Många delar/delade samma drömmar, vi kämpade och uppmuntrade varrandra i med och motgång, vi tog del av nya kunskaper både på och utanför planen och alla var hungriga efter att lära sig mer.
Det var och är en perfekt miljö att utvecklas i, ta vara på tiden. Tro mig, när ni går ut gymnasiet vill man inte sitta och ångra någonting som man inte gjorde. Sätt dig ner och fundera över vad du har för mål och drömmar. Använd sedan verktygen som JB ger dig, under dina tre år får man lära sig allt som krävs för att bli en elitfotbollspelare. Resten är upp till dig själv, vill du bli bäst måste du ta jobbet också för det finns inga genvägar. Det är logiskt, prioriterar du din träning och tränar mycket, smart och rätt så kommer du att utvecklas också.
Jag avslutar inledningen med att konstatera att det var mina tre bästa år hittils, både som person och spelare. När vi började på skolan, fick vi höra att det var ett av lärarnas gemensamma långtidsmål för oss. De ville se till att de blev våra tre bästa år, i mitt fall blev det så och det är jag tacksam över.
Tanken nu är att jag ska berätta lite om min tid efter studierna på JB elitfotboll, vart jag står idag kan man säga. Jag vill ta reda på hur bra jag kan bli på fotboll och jag gör vad jag kan för att se till att det blir så, det är ingen hemlighet. Jag vägrar sätta mig i en situation där jag i framtiden sitter och tänker, - undra hur bra jag kunde ha blivit och vart jag kunde ha tagit mig. Jag ger allt nu och sen får vi se hur långt det räcker, man måste våga gå för sin dröm och rent ut sagt skita i vad alla andra tycker och tänker.
Efter gymnasiet har jag testat på att läsa på Örebro Universitet, jag läste Idrott A på hösten eftersom det fungerade bra tillsammans med min fotboll. Jag har kunnat träna ett eget pass på morgonen och pluggat på eftermiddagen. Jag kom ändå till insikt att universitetstudier inte är något för mig just nu, jag kände att jag var ganska nöjd efter 12 år i skolan. Visst ska man utbildning aldrig underskattas men jag kände att jag inte är tillräckligt motiverad för att plugga vidare just nu. Tillägas bör också att man efter JB har en väldigt bra grund att stå på om man väljer att läsa idrottsrelaterade program på universitetsnivå, man känner igen väldigt mycket.
All min egen träning började ge resultat på hösten och jag gjorde bra ifrån mig i klubblaget Örebro SK Söder. Jag gjorde en hel del mål som innermittfälltare och blev efter säsongen vald till årets spelare i klubben. Jag fick även ta steget upp och träna med Örebro SK Ungdom vid ett par tillfällen, vilket kändes som ett kvitto på hårt jobb lönar sig. Inför detta år kommer jag att spela i div 3 med Örebro SK Ungdom/Söder och det känns som ännu ett steg i rätt riktning. Jag försöker inte skryta på något sätt och vis i det jag säger, vill bara poängtera att om man är målmedveten och arbetar hårt så ger det resultat på sikt och det vet jag att det kommer att göra.
I november öppnades en ny möjlighet för mig.

Jag fick nys om en öppen tävling i Sverige för alla 15-20 åringar där man kunde bli en av Nike Football Swedens fem nya ambassadörer och jag tänkte direkt att det var en god möjlighet att testa hur långt man kunde nå. Det hela gick ut på att spela in en egen video där man visade upp sig och sina skills på fotbollsplanen samtidigt som man skulle skriva ett mail och berätta om sig själv.
Jag tog chansen och spelade in en video, något som jag inte ångrar idag. Av flera hundratals videos ansåg Nike att jag var en av de 12 som valdes ut att få visa upp sig inför scouter på bosön i Stockholm. Dessa 12 spelare skulle sedan kämpa om 5 ambassadörsplatser för 2012. Fyra spelare och en målvakt, så det gällde verkligen att leverara under dagarna i Stockholm.
När jag kom dit möttes jag av många bra spelare från klubbar som BK Häcken, Halmstad BK och BP m.m. Konkurransen var hård men jag levererade verkligen under dagarna. Vi gjorde Nikes eget SPARQ test och jag tror att jag var den med bäst resultat överlag av samtliga 12 när vi var klara, så jag började verkligen tro att det kunde gå vägen. Intervjuerna och allt det andra funkade även hyfsat bra, jag hoppades på det bästa.
Det gick vägen och jag fick några veckor senare reda på att jag är en av Nikes fem nya ambassadörer inför 2012 vilket känns väldigt roligt och utvecklande! Nu väntar en hel del äventyr under året.
Vad innebär det att vara Nike Ambassadör? är en vanlig fråga, kan förklara lite vad min uppgift är.
Jag kommer att vara ansiktet utåt för nike på många sätt och vis. Jag kommer att delta på olika typer av event under året där vi kommer att göra reklam för nike samtidigt som vi kommer att få träna med olika fotbollsproffs. Förra året fick ambassadörerna tränas av spelare som Kim Källström, Sebastian Larsson, John Guidetti m.m. Det kommer nog säkerligen att vara spännande och men kommer nog att få en hel del nya erfarenheter och inspiration med sig. Ser även ut som att vi kommer att resa med Nike, delta på events utomlands och få nya erfarenheter. Givetvis får jag utrustning som kläder och skor från Nike månadsvis, vilket är en bonus.

En annan del av ambassadörskapet är att man kommer att göra sitt bästa för att motivera och inspirera andra ungdomar. Jag har en egen facebooksida där den som vill kan kika på vad som händer om dagarna. Där postar jag det mesta som handlar om min träning. Ger även träningstips och försöker att motivera de som följer mig på min sida. Jag har även en YouTube kanal där jag postar videos och liknande, den som vill kan ta en titt.
www.facebook.com/kimgranlund10 & www.youtube.com/kimgranlund10
Det kommer även att vara något som kallas för The Chance där man får möjligheten att träna med andra duktiga spelare från hela världen i England i hopp om att få ett 10 månaders kontrakt med Nike's Akademi och man får även visa upp sig för scouter från de större klubbarna. Förra året fick de träffa Arsenal FC och tränas utav självaste Arsene Wenger. Det vore en galet häftig upplevelse, hoppas på att det blir något liknande för oss iår. Jag är ödmjuk och tar en dag i taget så får vi se vad som händer längre fram. Ett grymt spännande år kommer det i alla fall bli, jag är sjukt taggad till att fortsätta träna hårt. Hoppas ni också är det!

Tack för mig.
Mvh Kim Granlund Knutshed
Videon som jag sökte med.
Videon från nike uttagningen.

RSS 2.0