JB Elitfotboll goes Barcelona once more!

Just nu har J2Performance kommit hem från träningsläger i Barcelona med JB Elitfotboll. På schemat stod träningar och matchanalyser av både Barcelonas J-lag och A-lag. Ett läger på 5 dagar med stora möjligheter för förkovring i fotbollens underbara värld.

Torsdagens träning bestod av ett lättare fyspass med rörlighet, jogging och lite explosivitet, för att får bort resan från kroppen.

På fredagen hade vi två träningar med målet att förbättra spelarnas anfallsspel. Pass 1 hade syftet att träna passningsspel och träna på att bli bättre på att utnyttja grundförutsättningarna i anfallsspel; speldjup, spelbredd, spelbarhet och spelavstånd, med ett större fokus på de två senare. Detta skedda i form av diverse spelövningar av possessionkaraktär. Även målvakterna spelade som utespelare detta pass.

Uppvärmning fotbollspass 1: Glute activation
Uppvärmning fotbollspass 1: Rugbycirkel

Pass två på fredagen hade syftet att bli bättre på att bli rättvänd och när detta sedan skett, komma till avslut. Detta skedda med bl a med en spelövning och en omställningsövning 3 vs 2. Träning avslutades med en lagtävling där spelarna på 5 min skulle hinna med så många godkända inlägg i luften och mål på volley/nick. Mycket skratt och tävlingsinstinkt fanns i luften.

Spelövning: Bli rättvänd! Omställningsövning 3 v 2

På lördagen inleddes träningsdagen med ett bollpass där spelarna fick ett positionsanpassat träningspass där bollar startades nere hos målvakt och avslutades med inlägg/skott på andra målvakten. Under tiden, på andra sidan planen, filmades samtliga spelare, med Ipad, när de sköt 3 skott med höger respektive 3 med vänster i en skottövning. Under lägret gick Jimmy sedan genom filmerna i slowmotion med spelarna. Syftet med detta var att de skulle bli mer medvetna om sina rörelser och skotteknik, i hopp om några procents förbättring. Spelarna tränar mycket skott på egen hand och då tror vi att det kan vara till hjälp att få se sig själv och samtidigt få feedback på vad som är bra och vad som kan bli bättre. Träningen avslutades med 2 vs 2 på 30*20m med stora mål och målvakter i målen. Matcherna spelades i 45 s, därefter vila 4-5 gånger så länge. Ny boll rullades alltid ut till de offensiva spelarna som alla fanns i ett lag. Detta är med andra ord en övning i syfte att träna upp de offensiva spelarna att komma till avslut och de defensiva spelarna att hindra avslut, allt under former som belastar det anaeroba lactacida systemet mycket hårt.

På eftermiddagen körde vi ett fyspass på stranden där kroppskontroll och lagsamarbete var de två viktigaste ingredienserna. Mycket roligt och utmanande.

Söndagen var avsatt för att åka in till Barcelona city, uppleva staden samt se två matcher på yttersta världselit. Den första matchen var en juvenil – A (junior) match och spelades mellan Barcelona och Real Zartagoza. För våra ungdomar är detta ett ypperligt tillfälle att studera några av världens bästa spelare, i sin egen ålder och att få se vad som krävs för att ta sig dit. Den andra matchen spelades på Camp Nou mellan Barcelona och Valenca. Barca vann i helt överlägsen stil och det var mycket intressant att få chansen att studera några av världens absolut bästa fotbollsspelare. Rörelsemönster, funktionell teknik, taktik...för att inte tala om Barcas förmåga till att förändra rytmen i matchen; från långsamt till snabbt och tvärt om - underbart.

Måndagen var den sista dagen på lägret och efter att ha sett två så bra matcher fick nu som tur var fick grabbarna möjligheten att ”spela av sig” och likna sina förebilders spelstil. Passet bestod av drivningsteknik, trezonskvadrat, possessionspel med dynamiska väggar samt 5vs5 spel ”Herre på täppan”. Meningen var att övningarna skulle likna karaktären på de två matcherna vi studerat. Även detta pass blev mycket bra och spelarna kombinerade en grymt hög intensitet med läckert tekniska nummer.

Dagen avslutades med att spelarna i seminarieform, i grupper om fyra, analyserade de två matcher och de 4 lag vi sett. Johan och Jimmy var då samtalsledare. Kvalitén på analyserna höll såklart olika nivå, men överlag var eleverna mycket duktiga.

När intensiteten och frekvensen på träningspassen är hög spelarna måste man vara extra noggranna med återhämtningen. Därför fick spelarna för första gången prova på kallbad i poolen. Något som elitidrottare över hela världen använder för förbättrad återhämtning. Det är ca 10 grader i poolen och spelarna skulle stå i vattnet på höftdjup i minst 10 minuter. Kallt och smärtsamt? Absolut. Bra metod för återhämtning? Definitivt! Återhämtning i kallbad
'

Utöver kallbad beordrades mycket mat och vila mellan passen. Spelarna skötte sin återhämtning på att bra sätt och samtliga sex träningspass kunde hålla en mycket hög nivå. Elever och lärare kunde lämna Barcelona med en ryggsäck fylld av nya upplevelser och lärdomar.

Tack till alla ambitiösa spelare!



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0