Barcelona - ett perspektiv från en i gruppen!

Där det händer – När det händer!

Klockan 02.00 fredagen den 4 februari startade vår resa, i bil från JB. Vi tog oss sedan från Örebro till Arlanda, Stockholm för att flyga till Barcelona via flygbolaget Norwegian.

Planet lyfte vid 06.40, och vi anlände till Barcelona Airport klockan 10.15.

Vi tog oss in till centrala Barcelona via flygbuss för att sedan ta tunnelbanan till vårt hotell, Amrey Sant Pau. Jag tror att de flesta trivdes bra på hotellet, vi bodde två och två och det fungerade bra.

Efter att vi bekantat oss med hotellet, och ställt in väskorna i våra rum var det sedan dags att bege oss in till centrum för att äta lunch. Vi grabbar i klassen tog en lunch på det omtalade KFC för att se om deras kyckling levde upp till dess goda rykte, och ja det gjorde den. De rutinerade ledarna Johan Svensson och Ola Elmvik som varit i staden förut tog en lunch på ett uppskattat bufféställe som vi alla senare kom att äta på.

Mätta och belåtna tog vi oss sedan ut via tunnelbana och spårvagn till Camp Nou för ett studiebesök. Museum biljetter delades ut och man kunde tydligt känna hur spänningen steg allt mer när vi närmade oss.

Helt smärtfritt blev det dock inte för min egen del, efter att jag näst intill svimmat precis i ingången till arenan. Läkare fick påkallas och jag ordinerades till att vila en stund inne på stadion. Efter att sovit på en soffa bredvid Leo Messis guldsko en stund kunde jag också ta del av rundvandringen som var minst sagt spektakulär. Camp Nou i sig är ett rent mästerverk och det är svårt att föreställa sig hur många titlar och priser som FC Barcelona har vunnit, först man själv varit där och tagit del av allt.

Efter en lyckad rundvandring blev det ett besök i den omtalade Barca Megastore, där blev det en del shoppande för oss grabbar. Man kan inte direkt klaga på utbudet av produkter, det fanns nästan allt man kan tänka sig. Sen bar det av hem mot hotellet för lite fritid och senare en kvällsamling med reflektioner och genomgång av nästkommande dags planering.

Efter en natts välbehövlig sömn var det sedan dags för hotellfrukost och träning, det blev ett par km löpning till stranden för att sedan spela beachfotboll. Eftersom jag inte mådde speciellt bra efter gårdagen, valde jag att stanna hemma för återhämtning. Men enligt säkra källor ska matchens lirare ha varit Gustav Andersson som genom ett fint målskytte lett sitt lag till seger. När alla gjort sig klara blev det en kanonlunch på bufféstället i centrum. Vi tog oss sedan ut mot Juan Gamper, för att se FC Barcelonas U-lag spela match. Det var intressant att ta del av den fotboll som vi bjöds på.

Barca U ställde upp precis som A-laget gör, alltså med spelsystemet 4-3-3. Det är i och för sig rätt logiskt, med tanke på att FC Barcelona som fotbollsklubb strävar efter att spela sin egen offensiva fotboll, och då är det ju bra att spelarna formas med (a-lagstänket) redan i ung ålder. Det innebär sedan att steget uppåt inte blir speciellt stort, spel och taktikmässigt, vilket gynnar alla parter. Både tränare, spelare och publik. Man vet vad som gäller, vare sig man ser en A, B eller U match.

Något som jag och förhoppningsvis de andra i klassen också la märke till var att spelarna i Barca U var precis som de i A-laget. Spelarna var väldigt lika A-lagsspelarna både när det gällde kroppsbyggnad, position och spelstil. Det var ibland så att man spontant tänkte, spela bollen på David Villa då, eftersom att spelarna var ganska lika som sagt.

Då kan man fråga sig, hur kommer det sig att spelarna är ungefär likadana i spelstilen som A-laget?

Jag personligen skulle sammanfatta det i en mening: Varför ändra på ett vinnande koncept?

Vi vet alla som kan fotboll att Barcelona som klubb har knäckt någon slags ”kod” när det gäller fotboll. De har vågat forma sin egen typ av fotboll, sin egen taktik och sitt eget spelsätt vilket gör dem unika. Det är inte någon tillfällighet att de spelar den spektakulära fotboll som de gör. Ta inget förgivet, glöm inte det. Allt har en gång börjat i en ände.

Kan man nu utveckla liknande typer av fotbollsspelare som spelar samma typ utav fotboll är det svårt att stoppa dem. Ta en spelare som Pedro, när han kom upp i A-laget och gjorde bra ifrån sig blev många chockade. Det pratades mycket om hur han ”från ingenstans” kom in och började leverera.

Jag ser det inte på det viset. Jag skulle vilja säga att han är ett tecken på hur bra FC Barcelonas verksamhet fungerar. Det är inte så att han bara kom upp i A-laget från ingenstans. Pedro har som många andra stjärnor fått utvecklas i lag under A-truppen (i Pedros fall B-truppen) i lugn och ro för att sedan, när han blivit tillräckligt bra fått chansen i A-laget. Om jag minns rätt värvades han till klubben 2004 och fick sedan chansen i A-laget säsongen 2008/2009. Att spelare kommer in i A-laget och snabbt levererar kan bero på just det, man är van med spelsättet och positionerna sen tidigare eftersom alla lag strävar att spela samma fotboll.

Men nog om det, över till U matchen igen. Tyvärr var vi lite sena till matchen eftersom att träningsanläggningen ligger en bit från innerstaden. Har man själv varit där någon gång vet man säkert att det tar sin tid att hitta bland alla tunnelbanor och bussar.

Därför missade vi lagens uppvärmning, vilket jag tycker var synd för det hade varit intressant att kunna se och jämföra deras uppvärmning gentemot A-lagets, JBs, och mitt eget klubblags uppvärmningar.

Motståndet var inte allt för bra, varken på lag eller individnivå. Där kunde man helt klart förväntat sig lite mer. Jag tycker inte att de hade någon vidare spelidé och de stod inte upp speciellt mot ett Barca som rullade boll. Barcelona U hade precis som A, ganska mycket bollinnehav över det hela sett i första halvlek. Det var en del slarv i den sista tredjedelen av planen. Visst exploderade det till ibland och det uppstod farliga målchanser, men jag blev inte speciellt imponerad över avsluten. I halvtid stod det 0-0 mellan de två lagen. I andra halvlek bytte Barca in en kille som bara efter någon minut gjorde 1-0. Sedan rullade det på, spelmål efter spelmål. Slutresultatet blev 7-0 till hemmalaget. Att siffrorna blev så stora är nog en blandning mellan att Barca spelade bra fotboll och att motståndarna gav upp totalt. Jag har nog inte sätt en mycket sämre målvakt än vad de hade, var och varannan utspark blev en kontring tillbaka mot eget mål. En reflektion som jag tar med mig är att Barca i princip bjöd på 7 spelmål. Jag hade förväntat mig mer prestationer på individnivå, mer solomål som t.ex. Messi och Villa brukar kunna bjuda på.

 

Efter matchen blev det mat och uppladdning inför den stora matchen som vi skulle se på kvällen. Nämligen matchen mellan FC Barcelona – Atletico Madrid!

En del Barcatröjor åkte på bland oss grabbar och vi tog oss ännu en gång ut mot Camp Nou. Det blev en trivsam middag på en närliggande restaurang innan vi intog våra platser inne på arenan. Vi satt på långsidan, högst upp i mitten med en bra överblick över hela planen. Skulle det varit tveksamheter hos domarteamet med offsiden, hade de kunnat ringa oss och dubbelkolla så att säga.

Atletico körde igång med en seriös och fin uppvärmning ca 30 min innan matchstart. Barcelona kom ut med 20 min kvar till matchstart, de löpte ca 5 minuter och de resterande 15 gick åt till att ”leka” med bollen. De stod i en ring och duttade lite lätt till varandra. En vibb som jag kände från Barcaspelarna var att de såg ut att veta att de skulle vinna matchen ända från när de kom in på planen. Det var precis som att de bara var en helt vanlig dag på jobbet, och det var väl precis vad det just var.

Barcelona inledde matchen mycket försiktigt i ett ovanligt lågt tempo. Atléticos matchplan, som handlade om ett lågt disciplinerat försvarsspel och kontringar på Agüero, fungerade bra under matchinledningen. Sen tyckte Leo Messi att det var dags att presentera sig.

När klockan stod på lite över 16 minuter fick vi jubla efter att Messi gett Barcelona ledningen. Messi fick bollen av Alves, som fortsatte sin löpning och öppnade upp ett hav av yta centralt för honom. Tre Atlético-spelare sprang ihop i situationen och därmed kunde Messi enkelt promenera in med bollen centralt och avsluta mycket säkert i De Geas vänstra hörn. 1-0 för Barcelona!

Barcelona tog tag i matchen mer beslutsamt och målchanser skapades av både Villa och Messi. I minut 28 hade De Gea inte mycket att göra när Villa lyckades lirka in bollen till Messi i straffområdet, som något turligt fick med sig bollen och placerade in 2-0 på precis samma sätt som vid ledningsmålet. Bortalaget Atlético fick mest ägna sig åt försvarsspel och skapade inte speciellt mycket framåt efter det.

Barcelona kunde ta med sig en 2-0-ledning in till den andra halvleken.

Till andra halvlek byttes VMs bäste spelare, Diego Forlán in för Atlético i förhoppningen att han skulle ge laget ett lyft. Atlético öppnade bra och Reyes skapade ett vackert anfall längs högerkanten och efter ett inlägg av Agüero krävdes en räddning på mållinjen av Piqué. Atlético fortsatte att ställa till oreda i Barcelona-försvaret och på en frispark, slagen av Reyes, hittade Forlán fram med en nickskarv mot tre helt fria Atlético-spelare på den bortre ytan. Som tur var för Barcelona lyckades ingen av bortalagets spelade få kontroll på bollen och målchansen uteblev. Barcelona, som hade gått ner i såväl tempo som anfallshunger, förstod att laget höll på att bjuda in gästerna i matchen och började anfalla med fart igen.

Det definitiva avgörandet kom i den 79:e matchminuten efter ännu ett fint samspel mellan Messi och Villa. Det var Messi som startade anfallet med ett instick till Villa vars avslut först räddades av De Gea, men på returen höll sig Messi framme. 3-0-målet var kanske inte ett av Messis vackraste, men det innebar att tre poäng hade säkrats. Vi tog oss sedan nöjda hem till Amrey Sant Pau för att äta och sova.

Sista heldagen bjöd på skönväder, minst 20 grader varmt. Johan och Ola hade förberett en ”Amazing Race” tävling där vi tävlade i lag genom att snabbt ta oss till olika kända platser runt omkring i Barcelona. Det blev helt klart en uppskattad tävling, där tävlingsinstinkten kom fram hos de flesta. Vinnare blev rättvist trion bestående av Isaac Thelin, Andreas Soldal och Gustav Isacson efter kanonavslutning med löpning från La rambla inne i centrum ut till stranden vid havet. Det är kul att se att alla taggade till och gjorde sitt bästa. På eftermiddagen blev det lite fritid och dagen avslutades med fin Premier League fotboll på hotellet, Chelsea – Liverpool.

På måndagen blev det en lugn och säker hemresa till Sverige igen. Allt flöt på smidigt och vi anlände till JB för avstigning vid 18 tiden. Sammanfattningsvis vill jag avsluta med att konstatera att detta var en lyckad resa med en härlig grupp grabbar. Det är stort att ha fått se ett hattrick av Leo Messi på självaste Camp Nou. Jag vill även passa på att tacka Johan och Ola som såg till att resan blev ett fint minne att ta med sig.

Tack för mig!  / Kim Granlund Knutshed

 


Kommentarer
Postat av: Anonym

Bra skrivet :-)

2011-05-03 @ 14:55:21
Postat av: isaaco

grymt kimpan

2011-05-31 @ 00:20:49
Postat av: Kim

Tack så mycket!

2011-07-01 @ 13:20:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0